martes, 1 de junio de 2010

Amanita rubescens (Pers.) Fr.



Amanita rubescens (Pers.) Fr.
Fungo do viño
Observazóns:
É unha amanita que ten como principal característica diferenciadora o envermellarse a carne nas feridas. no sombreiro predominan os tons pardo rosáceos ou pardo roxizos, acostuma estar recubrido de escamas irregularmente repartidas de cor grisáceo ou tinxidas de rosa. Pé anillado de cor blanquecino ou viñoso cara a basee que é bulbosa e con volva flocosa fráxil e efémera. Trata-se dunha espécie que mostra un alto grau de variabilidade morfolóxica, podese confundir-se en ocasións con Amaniña spissa, cuxa carne non envermella. Boa comestibel pero tóxica en cru por conter substáncias hemolíticas que se destruen co calor.
Ecoloxia:
Moi comun e abundante, comeza a frutificar a meados de primavera, pero dá os principais brotes en verán e outono. Habita en grande variedade de bosques de coníferas e de caducifolios, sendo moi frecuente baixo piñeiros, píceas, haxas e carvallos. Aparece de forma solitária ou mais comunmente en pequenos grupos.

Bibliografia:

Castro M. 2004. Cogomelos de Galícia e norte de Portugal Pagina 135
Castro M & Justo A. & Lorenzo P & Soliño A. 2005. Guia Micolóxica dos ecosistemas Galegos. Paxina 125
Frutos Isidro & Romero Manuel 2007, Setas de la Serena. Pagina 72
Garcia-Echave Mª Cristina, 2009, Guia de setas de Burela y A Mariña Pagina 52
P. Iglesias, 2002-2004, Setas del Parque Natural de Urkiola Vol.. I, Pagina 72
Marcote J.M.C & Pose M & Traba J.M. Cogomelos de Galicia. Pagina 160
Mendaza R. & Diaz Montoya, 1987, Las setas. Pagina 320
Mendaza R. & Díaz Montoya, 1994, Las setas en la Naturaleza Tomo I Pagina 091
Pacioni Giovanni 1980 Guia de Hongos Pagina
Palazón F., 2001, Setas PARA TODOS Pagina 360
Sánchez J,A.& García A. Atlas de los hongo de Castilla y León. Pagina 304

No hay comentarios: